Tuesday, December 26, 2017

Resepi Sambal Petai Ikan Bilis





Bahan-bahan
  1. Cili Kering 10-15 tangkai
  2. Bawang besar 2 labu 
  3. Belacan
  4. Minyak masak
  5. Bawang putih 2 biji
  6. Asam gelugur 2 keping
  7. Ikan bilis 1 genggam
  8. Garam
  9. Gula
  10. Dan sudah semestinya PETAI đŸ˜‚ 5 papan

CARA PENYEDIAAN BAHAN

Bahan yang perlu di kisar :-

  1. Rebuskan cili kering (10-15) tangkai mengikut selera masing-masing. Lagi banyak lagi pedas.
  2. 1 labu bawang besar. Potong kecil secukup rasa.
  3. 1 sudu kecil belacan.
  4. 1/2 air
CARA MEMASAK
  1. Potong 1 labu bawang besar dan hiris bulat- bulat. Potong 2 biji bawang putih. Kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih sekali di dalam minyak sehingga bau bangkit.
  2. Masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan tumiskannya sehingga pecah minyak/bau bangkit.
  3. Masukkan asam gelugur/keping dan kacau.
  4. Masukkan petai dan ikan bilis dan kacau. Tunggu hingga petai dan ikan bilis empuk.
  5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau dan biarkan selama 5 minit. 


SELAMAT MENCUBA!! 

P/S : Ikat perut suami dengan masakan kita(isteri) , inshaallah aman sentosa rumah tangga. Suami semakin hari semakin sayang. ✌

No comments:

Post a Comment