Bahan-bahan
- Cili Kering 10-15 tangkai
- Bawang besar 2 labu
- Belacan
- Minyak masak
- Bawang putih 2 biji
- Asam gelugur 2 keping
- Ikan bilis 1 genggam
- Garam
- Gula
- Dan sudah semestinya PETAI 😂 5 papan
CARA PENYEDIAAN BAHAN
Bahan yang perlu di kisar :-
- Rebuskan cili kering (10-15) tangkai mengikut selera masing-masing. Lagi banyak lagi pedas.
- 1 labu bawang besar. Potong kecil secukup rasa.
- 1 sudu kecil belacan.
- 1/2 air
CARA MEMASAK
- Potong 1 labu bawang besar dan hiris bulat- bulat. Potong 2 biji bawang putih. Kemudian tumiskan bawang besar dan bawang putih sekali di dalam minyak sehingga bau bangkit.
- Masukkan bahan yang telah dikisar tadi dan tumiskannya sehingga pecah minyak/bau bangkit.
- Masukkan asam gelugur/keping dan kacau.
- Masukkan petai dan ikan bilis dan kacau. Tunggu hingga petai dan ikan bilis empuk.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau dan biarkan selama 5 minit.
SELAMAT MENCUBA!!
P/S : Ikat perut suami dengan masakan kita(isteri) , inshaallah aman sentosa rumah tangga. Suami semakin hari semakin sayang. ✌
No comments:
Post a Comment